drs. Erik-Jan Kreuze RE RA, Accountant, Impact accountant, IT-auditor, Partner Een betrokken partner van organisaties die hun brede rendement
of maatschappelijke impact willen rapporteren.

Audit innovation

Financial-audit en IT-audit samen sterker dan één alleen.

Zowel in de opleiding als ook in de praktijk leven accountants en IT-auditors vaak verdraagzaam naast elkaar. Onder de noemer ‘audit-integration’ worden al jaren verwoede pogingen gedaan beide professies beter met elkaar te laten samenwerken. Afier is erin geslaagd beide vakgebieden succesvol te verenigen.

Door de steeds hogere graad van automatisering in de bedrijfsvoering van organisaties, is het logisch dat ook de interne beheersing van organisaties steeds verder wordt geautomatiseerd. Maar terwijl bedrijven hun administratieve organisatie en interne beheersing steeds verder automatiseren, houden veel accountantskantoren nog stoïcijns vast aan gegevensgerichte deelwaarnemingen en steekproeven om voldoende zekerheid te verkrijgen over de betrouwbaarheid van de financiële verantwoording en de continuïteit van organisaties. Deze klassieke ‘om-de-computer-heen’ controle-aanpak is al lang niet meer van deze tijd.

IT-auditing is ontstaan als een specialisatie binnen het accountantsberoep en heette oorspronkelijk edp-auditing, waarbij edp staat voor electronic data processing. Het doorgronden van geautomatiseerde informatiesystemen vergt specialistische kennis. De gekwalificeerde en geregistreerde IT-auditors van Afier hebben kennis van informatietechnologie, bestuurlijke informatievoorziening, organisatiekunde en methoden en technieken van onderzoek. IT-auditors geven de accountants zekerheid (assurance) over de verwerking van gegevens in geautomatiseerde systemen. Daarbij kijken ze onder andere naar aspecten als betrouwbaarheid, veiligheid, beheersbaarheid, continuïteit en compliancy aan wet- en regelgeving.

Bij Afier is IT-auditing geïntegreerd in de controle-aanpak, want in iedere fase van het controleproces kan een IT-auditor een belangrijke rol spelen.

U kunt een IT-auditor overigens voor meer inschakelen dan alleen IT-assurance. Een RE (Register EDP-auditor) kan meedenken en adviseren over alle informatietechnologie in uw organisatie. De RE is een professional die op grond van zijn opleiding en praktijkervaring beschikt over de juiste deskundigheid met betrekking tot softwarepakketten, IT-projecten, -beheersing en beveiliging.

Wat kunnen we voor u doen:

 • Auditing
  Als onderdeel van de controle-aanpak dragen we zorg voor de integratie van geautomatiseerde beheersmaatregelen en het vaktechnisch verantwoord testen en vastleggen van de IT-beheersing.
 • Analytics
  Met behulp van de juiste tools, kennis en kunde ondersteunen wij samenstel- en controle-accountants bij het op orde krijgen van de informatievoorziening, waardoor met minder werk meer zekerheid wordt verkregen.
 • Advies
  Als resultaat van de audit- en analytics werkzaamheden rapporteren wij, concreet en toepasbaar, onze observaties en de daarbij horende aanbevelingen die uw klant daadwerkelijk verder helpen op het gebied van IT-beheersing.
 • Academy
  Ons cursus- en trainingsaanbod is erop gericht het kennisniveau van accountants, ten aanzien van IT-beheersing, op een hoger niveau te krijgen.

IT-auditors en financial-auditors werken bij Afier nauw samen. Hierdoor worden ‘IT’ en ‘beheersing’ niet langer als op zichzelf staande onderwerpen behandeld tijdens de controle, maar als één ‘IT-beheersing’.

Zo zijn wij in staat beter aan te sluiten op de geautomatiseerde interne beheersing van onze klanten, dat resulteert in meer beheersing vooraf en minder controle achteraf.

Wilt u meer weten over onze IT-audit dienstverlening? Heeft u een accountantskantoor of bent u werkzaam bij een accountantskantoor waar IT nog niet een geïntegreerd onderdeel is van de dienstverlening bij uw klanten? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag.


Contact

Bent u benieuwd wat Afier kan betekenen voor uw organisatie? Een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek?

Vul hieronder uw gegevens in en we nemen snel contact met u op. Of neem zelf direct contact met ons op, dat kan natuurlijk ook.

Bel of mail ons

Tel. 0592 – 530 953
info@afier.com

Neem contact met mij op

Vul dit formulier in zodat we contact met u kunnen opnemen.