Yvonne Turenhout was hoofd strategie en beleid bij sportorganisatie NOC*NSF. Daarna was ze tot 11 november 2022 ruim 13 jaar actief als directeur-bestuurder bij CMO STAMM, het kenniscentrum voor sociale opgaven. In die rol maakte ze zich hard voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Yvonne is ook actief in de politiek en is lijsttrekker voor de PvdA in Drenthe. In dit interview vertelt ze hoe ze bij CMO STAMM de samenwerking met Afier heeft ervaren.

“Bij Afier leveren ze in de praktijk ook écht hun pay-off. Ze hebben duidelijk affiniteit met waar wij voor staan. Ze herkennen zich in onze missie, daar zijn we blij mee. Dat merk je in alle gesprekken; die gaan heus niet alleen over kille cijfers. Ze kennen en begrijpen bij Afier de wereld waarin wij bewegen. En ze geven ook adviezen die eigenlijk een beetje buiten hun ‘core business’ liggen.

Goed voorbeeld: onze organisatie heeft net een enorme transitie achter de rug. Noodgedwongen en in een razend tempo, omdat we ineens 86% gekort werden in onze subsidie. Afier heeft uitstekend meegedacht bij de vliegensvlugge overgang naar meer marktgericht denken. Dat heeft veel opgeleverd. Alles moest ineens anders, niet alleen de administratie, ook de hele bedrijfscultuur.”

Respect en wederzijdse waardering

“In de ogen van gevestigde accountantskantoren bleken wij ‘klein grut, lastig, niet interessant, niet beursgenoteerd’ te zijn. Dan krijg je dus ook niet de aandacht die we bij Afier gewend zijn. Al in de eerste gesprekken met onze Raad van Toezicht bleek dat Afier niet alleen in cijfers en tarieven denkt, maar in iets wat voor ons veel betekenisvoller is: met welke mensen van Afier ga je om de tafel zitten, hoe goed kunnen die luisteren, in hoeverre kunnen ze aansluiten bij wat je zelf wilt bereiken? Het gaat om respect en waardering wederzijds. Je wilt gezien worden. Maar ook in heel praktische oplossingen zijn ze goed. Zo is ‘functiescheiding’ een vereiste voor good governance om het risico van fraude tegen te gaan. Steeds drie verschillende personen die betalingen voorbereiden, klaarzetten en ten slotte uitvoeren. Best lastig als je een vrij kleine staf hebt. Maar het is gelukt.”

“Onze opdracht: samen werken aan een krachtige samenleving, waarin iedereen meedoet.”

“Dat gaat al terug naar 1925. Eén van onze voorlopers was Opbouw Drenthe, ooit ontstaan uit de wens van koningin Wilhelmina om iets te doen aan de slechte leefomstandigheden van de veenarbeiders in de Drentse Veenkoloniën. Het volk verheffen noemden ze dat destijds. Ook nu nog werken wij aan maatschappelijke opgaven als leefbaarheid, goede bereikbare zorg, armoede en betaalbaar wonen. Ons motto daarbij is: ‘Van inzicht naar impact’. Daar bedoelen we mee dat we niet alleen een onderzoeksbureau zijn. Onze adviseurs streven uiteindelijk ook naar merkbare innovaties, dingen waar de bewoners voor wie we het doen ook echt iets aan hebben.”

Met elkaar en voor elkaar de wereld een beetje mooier maken

“We willen met ons werk het verschil maken in de samenleving. We vragen ons oprecht af: wat speelt er, wat schuurt er en wat zouden mensen willen veranderen? Dat is uitgangspunt bij alles wat wij doen. We hebben een actief Burgerpanel, een groep van zo’n 7.000 mensen die trouw een paar keer per jaar een vragenlijst beantwoorden. Bestuurders kunnen die informatie weer gebruiken om zo hun steentje bij te dragen. Mooi om te zien dat er nog genoeg mensen zijn die met elkaar en voor elkaar de wereld een beetje mooier willen maken!”

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over deze samenwerking of bent u benieuwd wat we voor u en uw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact op via info@afier.com of via telefoonnummer 0592 – 53 09 53. We helpen u graag!