Toen Frank Hofstede in 2012 startte met een internationale groothandel in sterke dranken, was de keuze voor een accountantskantoor snel gemaakt. Hij kende Afierist Erik-Jan Kreuze al van hun tijd bij de Jonge Ondernemers Prijs (JOP), waar Erik-Jan jurylid was en Frank een deel van de organisatie op zich nam. Nu, enkele jaren later, verzorgen de Afieristen Erik-Jan, Elwin Mooibroek en Timo Switters de gehele financiële administratie voor Franks bedrijf Moving Spirits. Samen bepalen ze hoe ze de plannen, ambities en idealen van Frank op een fiscaal optimale manier vormgeven.

Het verhaal van Moving Spirits gaat terug naar 2011. Frank was klaar voor een nieuw avontuur in de drankenhandel, een branche waarin hij eerder al twaalf jaar werkzaam was. Na een korte pauze, waarin hij onder andere werk verrichte voor de JOP en een post-HBO-opleiding tot trainer/coach volgde, begon het weer te kriebelen om in de drankenhandel aan de slag te gaan.

‘Ik besloot om samen met mijn vrouw een bedrijf te starten in het verhandelen van sterke dranken. We begonnen met het schrijven van een bedrijfsplan en het uitzoeken van partners, waaronder een accountant. Hier hoefde ik niet lang over na te denken. Ik kende Erik-Jan nog van mijn tijd bij de JOP en herinnerde me een presentatie die hij gaf bij de Kamer van Koophandel. Het was een boeiend verhaal, inhoudelijk sterk en vol humor. Zo iemand moet ik erbij hebben, dacht ik. Zodoende was de keuze voor Afier snel gemaakt’, vertelt Frank.

Kapitaal intensieve handel

Moving Spirits werd op 1 januari 2012 officieel opgericht. Er werd een prognose gemaakt voor de eerste drie jaar, waarbij het bedrijf ook tijd kreeg om businesspartners te zoeken. ‘Ik was een poos uit de drankensector geweest en dan is het maar de vraag of businesspartners überhaupt willen samenwerken. Gelukkig liep dit allemaal goed en haalden we het eerste jaar meer omzet dan geprognotiseerd’, licht Frank enthousiast toe.

“Afier heeft een belangrijke rol gespeeld in het contact met de bank, die overtuigd moest worden om kapitaal te verschaffen.”

De start van het bedrijf ging echter niet zonder slag of stoot. Het gaat namelijk om kapitaalintensieve handel, waarbij de bank mee moest financieren. Afier heeft een belangrijke rol gespeeld in het contact met de bank, die overtuigd moest worden om kapitaal te verschaffen. Volgens Frank kwam hierbij het grote netwerk van Erik-Jan goed van pas.

‘Het was 2011 en we bevonden ons halverwege de crisisjaren. Het waren geen gouden tijden. De bank moest in een groeiscenario stappen en uiteindelijk durfde ABN AMRO het met ons aan. Zij hadden geloof in Moving Spirits. Uiteindelijk is er een goed werkkapitaal verschaft waarmee we van start konden gaan.’

Basale principes

In de jaren daarop maakte Moving Spirits een flinke groei door. Met een grote opslag in Rotterdam en een karakteristiek kantoor aan de Verlengde Hereweg in Groningen timmerden ze stevig aan de weg. Dagelijks zijn er zes traders bezig met de handel in het bedrijf, waarbij een verdeling in regio’s is gemaakt. De traders hebben steeds een andere pet op.

De ene keer zijn ze inkoper, de andere keer verkoper. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de deals die ze maken. Frank heeft betrouwbaarheid bij Moving Spirits hoog in het vaandel staan. ‘De handel is plat en daar willen we juist anders in staan. Het gaat om de relatie en de inhoud. Er lopen een hoop cowboys rond die niet altijd doen wat ze beloven. Wij beantwoorden iedere e-mail, zijn altijd in gesprek met de klant en geven feedback.

“Als je dat continu doet, bouw je vertrouwen op.”

Als je dat continu doet, bouw je vertrouwen op. Ook aan de inkoopkant is dit van groot belang. We betalen altijd direct en zijn niet gefocust op snelle deals, maar investeren liever in relaties op de lange termijn.

Het zijn basale principes, maar het werkt schijnbaar’, legt Frank uit. Moving Spirits heeft het vertrouwen gewonnen van leveranciers en de sneeuwbal ging steeds harder rollen. In 2015 werd dit beloond met de Gouden FD Gazelle. Deze Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland, die drie opeenvolgende jaren meer dan twintig procent per jaar groeien. Een mooie opsteker voor het jonge, gemotiveerde team!

Constant schakelen

Afier heeft de ontwikkeling van hun klant van dichtbij meegemaakt. De band tussen Afier en Moving Spirits is uitstekend te noemen. ‘We gaan eens per maand bij Frank langs om alle cijfers door te nemen en eventuele fouten eruit te halen. Ik neem de kwartaalgesprekken voor mijn rekening en kijk naar de fiscale zaken in de privésituatie. We vormen een het klankbord voor Moving Spirits.

“De kwaliteit is hoog en het onderlinge vertrouwen is groot.”

We moeten constant schakelen en dat gaat met Frank vaak heel vlot’. Frank beaamt de prettige relatie met Afier. ‘Ik kan ze altijd bellen en bij ze terecht. Ik krijg snel reactie en de lijntjes zijn kort. De kwaliteit is hoog en het onderlinge vertrouwen is groot. Er is een persoonlijke klik, dit vind ik heel prettig zakendoen.’

Springtime Foundation

Frank en zijn vrouw Monique hechten veel waarde aan betekenisvol ondernemen. Ze willen hierin een kleine voorbeeldrol op zich nemen en hebben in dit kader de Springtime Foundation opgericht. ‘In een business waarin het veel om handel en geld draait, willen we graag wat terugdoen.’

Met de Springtime Foundation willen we mensen kleine geluksmomenten bezorgen. Vanuit de foundation krijgen we veel verzoeken, maar ook onze medewerkers mogen ideeën aandragen. Samen met het team beslissen we waar het geld heen gaat’, licht Frank toe. ‘De ene keer is dat bijvoorbeeld het Jeugdsportfonds Groningen, de andere keren komt het ten goede aan de bouw van waterpompen in Cambodja. We doen dit vanuit ons hart.’

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over deze samenwerking of bent u benieuwd wat we voor u en uw bedrijf kunnen betekenen? Neem gerust contact op via info@afier.com of via telefoonnummer 0592 – 53 09 53. We helpen u graag!