In deze tijd van digitalisering en datagedrevenheid neemt de behoefte aan zekerheid over data, systemen en beveiliging enorm toe. Dat geldt voor MKB-bedrijven, maar ook voor de overheid, de zorg en het onderwijs. Afier Accountants en Adviseurs heeft daarom sinds 2020 een eigen team ervaren en gekwalificeerde IT-auditors in huis, onder leiding van Wilfred Hanekamp. In dit blog vertelt Wilfred hoe hij samen met zijn collega’s klanten helpt en adviseert om hun IT-risico’s onder controle te houden.

Bij steeds meer organisaties is in hoge mate sprake van een digitale omgeving. Denk aan digitale bestanden in plaats van papieren dossiers, web based applicaties die ook voor klanten altijd en overal beschikbaar zijn, medewerkers die via hun eigen devices inloggen op de bedrijfssystemen. Heel gemakkelijk voor de gebruikers, maar het beheersen van de IT-omgeving wordt er niet eenvoudiger op en de uitdagingen en risico’s nemen toe. Niet alleen beveiligingsrisico’s, maar bijvoorbeeld ook continuïteitsrisico’s. Daarnaast is de wet- en regelgeving rondom data en IT continu in ontwikkeling.

We krijgen van klanten vaak vragen zoals: “Kan ik wel 100% vertrouwen op de data in mijn systemen?” “Voldoen onze systemen en processen aan de eisen die vanuit wet- en regelgeving worden gesteld?” “Hebben we de beveiliging van onze systemen goed op orde?” “Welke IT-risico’s loopt mijn bedrijf eigenlijk?” Wij kunnen u daar zekerheid over geven, zodat u zich zonder zorgen kunt richten op uw core business.

“Om een uitspraak te kunnen doen over de betrouwbaarheid en veiligheid van data binnen organisaties moet je weten hoe het met je IT-risico’s staat. Dat is ons specialisme.”

In het najaar van 2020 zijn we bij Afier gestart met een aantal ervaren IT-auditors en -adviseurs met een groot netwerk. Samen hebben we tientallen jaren ervaring op het gebied van IT-audit en -advies, informatiebeveiliging, privacy en IT-projecten. Met vier geregistreerde IT-auditors (RE’s) en twee RE’s in opleiding zijn we een van de grootste spelers in IT-audit en -advies in Noord-Oost Nederland. Naast collega’s met een bedrijfskundige achtergrond hebben we collega’s met informatica- en juridische achtergronden. Zo hebben we het multidisciplinaire team IT-audit echt goed kunnen neerzetten. Afier groeit jaarlijks met zo’n 20 tot 25 procent. Aan die groei levert het IT-auditteam een belangrijke bijdrage. We begonnen anderhalf jaar geleden met z’n drieën, maar zijn nu al met z’n zevenen. De lijnen zijn heel kort en we hechten veel waarde aan persoonlijke contacten. Het motto van Afier – mensen voor cijfers – houdt in dat we aandacht hebben voor de klant, diens context en voor elkaar.

Van board tot bite

Vanwege onze langdurige relaties met klanten kunnen we daarin een vertrouwde adviseur voor ze zijn. Klanten hebben vaak het gevoel dat er een stortvloed aan wet- en regelgeving over ze heen komt. En dan hebben we het nog niet eens over het vakjargon. We zetten onze deskundigheid graag in om klanten te adviseren en te ondersteunen om de juiste stappen te zetten. Dat gaat bij ons van ‘board tot bite’, daarmee bedoel ik dat we net zo gemakkelijk met bestuursleden en directies sparren als met de techneuten in een klantorganisatie. We zijn kwaliteitsgedreven, nemen een standpunt in en geven concreet advies in plaats van te zeggen ‘het kan vriezen en het kan dooien’. Het motto van Afier – mensen voor cijfers – houdt in dat we aandacht hebben voor de klant en diens context.

Vier kernactiviteiten

We richten ons op met onze dienstverlening op vier kernactiviteiten: Assurance & Certificering, Project Control, Security & Privacy en Audit Innovation.

Meer informatie?

Bent u benieuwd wat de IT-auditors van Afier voor uw organisatie kunnen betekenen? Kijk voor meer informatie op deze pagina, of neem direct contact op met Wilfred via w.hanekamp@afier.com of bel via 0592 – 530 953. We helpen u graag!