Fiscale voordelen door oprichting personeelsvereniging

Wanneer de volledige vrije ruimte van de werkkostenregeling is gebruikt, moet er eindheffing betaald worden over verdere verstrekkingen aan werknemers. De eindheffing is tegenwoordig 80% over het netto bedrag. Dus stel dat er een kerstpakket van €100 wordt verstrekt aan de werknemer en het werkkostenbudget is overschreden, dan moet er € 80 eindheffing over betaald worden.

Het is natuurlijk fijn als eindheffing voorkomen kan worden en daarbij kan een personeelsvereniging helpen.

Oprichten personeelsvereniging

Een werkgever kan fiscaal gunstig geld storten in een personeelsvereniging. De regel is dat de werkgever belastingvrij evenveel mag bijdragen als een werknemer zelf bijdraagt. Deze bijdrage wordt niet gezien als belastbaar loon.

Stel dat een werknemer jaarlijks 50 euro betaalt aan de personeelsvereniging, dan mag de werkgever ook jaarlijks 50 euro bijdragen. Over deze 50 euro die de werkgever bijdraagt hoeft geen belasting betaald te worden.

Daarnaast kan de bijdrage die de werknemer zelf moet betalen ook kostenneutraal verlopen voor de werknemer. Als de werkgever een algemene vergoeding verstrekt aan de werknemer, dan heeft de werknemer extra inkomsten naast de contributie voor de personeelsvereniging. Per saldo kost het de werknemer dan niets extra’s.

Voorbeeld kostenbesparing

Er wordt een personeelsuitje georganiseerd. De kosten daarvan zijn € 1.000 en het werkkostenbudget is overschreden.

Kosten zonder personeelsvereniging:
€ 1.000 kosten personeelsuitje
€ 800 eindheffing
_____________________

€ 1.800 totale kosten voor de werkgever

Wanneer er wel een personeelsvereniging is, dan wordt de € 1.000 betaald vanuit de personeelsvereniging. De werknemers betalen gezamenlijk € 500 aan contributie en daarom kan de werkgever € 500 belastingvrij bijdragen aan de personeelsvereniging.

Daarnaast wordt ook een algemene vergoeding van € 500 verstrekt aan de werknemer, zodat de personeelsvereniging kostenneutraal is voor de werknemer. Over de € 500 moet nog wel € 400 eindheffing betaald worden.

Kosten met personeelsvereniging:
€ 500 bijdrage werkgever aan personeelsvereniging
€ 500 algemene kostenvergoeding aan werknemers
€ 400 eindheffing over algemene kostenvergoeding
______________________

€ 1.400 totale kosten voor werkgever

Meer weten over het fiscale voordeel?

Uit dit voorbeeld blijkt dat er een kostenbesparing aanwezig is wanneer het personeelsuitje vanuit de personeelsvereniging wordt georganiseerd. Meer weten over de verdere voorwaarden en fiscale voordelen? Neem dan contact met ons op en wij helpen graag.

Sanne Vogelzang

Sanne Vogelzang
s.vogelzang@afier.com
06-21990175


mr. Rolf Smid

Rolf Smid
r.g.smid@afier.com
06-23379742

Bel mij terug:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.