Freek Kroon RA, Accountant

Een paar maanden geleden alweer is ervaren registeraccountant Freek Kroon het team van Afier Auditors komen versterken. Freek heeft bij onder andere Deloitte en Accon AVM (nu Flynth) ruim 35 jaar ervaring opgedaan als eindverantwoordelijk accountant voor klanten in diverse sectoren. Binnen Afier is Freek actief als registeraccountant en sparringpartner voor klanten en vervult hij een rol als mentor en coach voor collega’s. In dit blog stelt hij zich aan u voor en vertelt hij over zijn expertise in het MKB, de zorgsector en woningcorporaties.

Sparringpartner voor klanten en collega’s

“Ik heb de overstap naar Afier Auditors gemaakt en voelde me hier direct welkom en thuis. Al snel werd ik overal bij betrokken en kreeg ik ruimte en vertrouwen. Met mijn brede kennis en ervaring wil ik op een positieve wijze bijdragen in de verdere groei en ontwikkeling van Afier Auditors en een goede sparringpartner zijn voor zowel klanten als collega’s.”

“Met veel plezier coach ik de wat minder ervaren managers die tekeningsbevoegd zijn maar minder ervaring hebben in de rol van eindverantwoordelijk accountant. Ik coach ze om invulling te geven aan hun rol. Denk daarbij aan het innemen van standpunten, het maken van afwegingen en hoe je dat in het dossier documenteert. Mijn brede ervaring met NOW controles komt hier ook goed van pas en draag ik graag over aan collega’s.”

Uniforme werkwijze

Freek is een voorstander van een uniforme werkwijze en ook op dat vlak ondersteunt hij collega’s. “Sommige mensen doen dingen net even anders. Ik bespreek dan met ze dat uniformering handig is als je als een team samenwerkt en dat het daarnaast ook goed is met het oog op de toezichthouders. We willen immers kunnen laten zien dat we dingen op een uniforme manier aanpakken. Dat gaat over zaken zoals vastlegging in dossier, controle aanpak en dergelijke. Als externe accountant ben je tenslotte ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van de dossiers.”

Teamspirit en fun factor

“Een accountantsorganisatie zie ik als een doorgroeiorganisatie. Ik vind het geweldig om met een team te werken waarin iedereen een eigen bepaalde rol heeft. Je doet het met elkaar en samen met de klant. Wie dan uiteindelijk de krabbel zet doet er eigenlijk niet zoveel toe, het gaat om de teamprestatie, inclusief het secretariaat. Ik ben mensgericht, ga voor lange-termijn relaties met zowel klanten als collega’s. En vergeet vooral de fun factor niet!”

Brede kennis van MKB. zorg en woningcorporaties

Freek heeft in zijn loopbaan veel ervaring opgedaan als accountant voor het midden- en kleinbedrijf, maar is ook externe accountant geweest van grotere entiteiten met circa 100 miljoen omzet. Daarnaast heeft hij veel expertise van de sectoren zorg, welzijn en maatschappelijke organisaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ouderenzorg (WLZ en DBC’s) en organisaties die mensen helpen om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen.

Ook bij de kleinere woningcorporaties heeft Freek veel ervaring opgedaan. “Er speelt van alles bij woningcorporaties. Er is een rem op veel bouwprojecten vanwege milieuproblematiek. Veel corporaties hebben financiële middelen beschikbaar om initiatieven te ontplooien voor sociale woningbouw maar lopen tegen beperkingen aan. De middelen moeten echter wel worden ingezet. Welke mogelijkheden zijn er dan? Ik vind het interessant om daar over mee te denken en in te adviseren.”

“Duurzaam bouwen is ook een belangrijk thema bij woningcorporaties. Oud vastgoed wordt gesloopt of verduurzaamd met bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen en daarnaast worden nieuwe duurzame woningen gebouwd. Interessante ontwikkelingen waarbij je als accountant toegevoegde waarde kunt bieden, door goed op de hoogte te zijn van ontwikkelingen maar ook door de samenwerking met onder andere de fiscalisten van Afier.”

Proactief samenwerken en oplossingsgericht denken

“Ik zal een voorbeeld geven van proactieve samenwerking tussen de verschillende disciplines. In het kader van een fusie tussen twee organisaties voerden we een due diligence onderzoek uit. In goede samenwerking tussen de accountants, IT-auditors en fiscalisten is een rapportage opgesteld van de potentiële risico’s van beide partijen en de vergelijking daarvan onderling. Maar veel belangrijker daarbij nog zijn de gegeven suggesties om de gesignaleerde risico’s te kunnen minimaliseren. Dat betekent oplossingsgericht denken en niet slechts in problemen of knelpunten. Dit onder het motto dat de klant onze toegevoegde waarde concreet kan zien. Want daar gaat het uiteindelijk om!”

Contact?

Bent u benieuwd wat Freek voor uw organisatie kan betekenen? Wilt u een afspraak maken om nader kennis te maken? Dat kan via info@afier.com of via 0592 – 530953.