eHerkenning vanaf 2022 vereist voor btw-aangifte

Vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om via het oude en bekende portaal van de Belastingdienst btw-aangifte te doen. Vanaf 2022 moet u btw-aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. En daarvoor heeft u eHerkenning nodig.

eHerkenning niveau 3

Om in te kunnen loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk is eHerkenning niveau 3 vereist. Beschikt uw organisatie nog niet over eHerkenning niveau 3, maar moet u in 2022 wel btw-aangifte doen? Vraag dan tijdig eHerkenning aan.

Na een aanvraag voor eHerkenning kan het afhankelijk van de aanbieder namelijk enkele weken duren voordat deze actief is.

eHerkenning voor zzp en eenmanszaak

Voor zzp’ers en eenmanszaken is het niet vereist om eHerkenning aan te vragen, zij kunnen inloggen via DigiD. Ook als u gebruikmaakt van een intermediair of een sytem2system-koppeling met de Belastingdienst, bijvoorbeeld doormiddel van speciale aangiftesoftware, is eHerkenning niet nodig.

Geen KvK-nummer?

Om eHerkenning aan te vragen moet uw organisatie ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel (KvK). Het is niet mogelijk om eHerkenning aan te vragen als er geen KvK-nummer beschikbaar is.

Het is momenteel alleen niet mogelijk voor alle organisaties om zich in te schrijven bij de KvK. Dit geldt bijvoorbeeld voor een open fonds voor gemene rekening en een niet-ondernemend samenwerkingsverband. Voor organisaties die zich niet kunnen inschrijven bij het KvK is het mogelijk om de btw-aangifte voorlopig nog te doen via het oude portaal voor ondernemers, via de system2system software of via een intermediair.

Het oude portaal blijft beschikbaar totdat er een alternatief gevonden is. Samenwerkingsverbanden, zoals bijvoorbeeld een maatschap, die wel ondernemend zijn en wel ingeschreven kunnen worden in het KvK moeten wel eHerkenning aanvragen en gebruikmaken van Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Ook kerkgenootschappen zullen veelal niet ingeschreven zijn in het KvK. Voor kerkgenootschappen is het mogelijk om zich alsnog in te schrijven bij de KvK via een speciale procedure, daarna kunnen zij ook eHerkenning aanvragen. De procedure waarmee eHerkenning aangevraagd kan worden, is afgestemd met het Centraal Interkerkelijk Overleg (CIO).

Compensatieregeling

Wanneer een organisatie enkel eHerkenning nodig heeft voor het doen van een aangifte, is het mogelijk om gebruik te maken van de compensatieregeling. Om gebruik te kunnen maken van de compensatieregeling moet u het speciale Belastingdienst eH3-inlogmiddel aanschaffen, een reguliere eHerkenning komt niet in aanmerking voor de compensatieregeling. De compensatieregeling kunt u vervolgens aanvragen via mijn.rvo. Het is mogelijk om de compensatieregeling aan te vragen tot 30 september 2022.

Voor organisaties die geen eHerkenning kunnen aanvragen omdat zij zich niet kunnen inschrijven in het KvK bestaat een afzonderlijke compensatieregeling. Deze compensatieregeling voorziet in een vergoeding voor de kosten van de aanschaf van system2system aangifte software of voor de vergoeding van de kosten van een intermediair. Hiervoor is wel vereist dat deze kosten gemaakt zijn ten behoeve van de aangifte vennootschapsbelasting of de aangifte loonheffingen.

Meer weten over eHerkenning? Neem dan gerust contact met ons op.