Doorgroeien bij Afier

Een Big 4 kantoor, wellicht een ander groot kantoor of toch liever een MKB-kantoor? Als student of als assistent-accountant kan dat best een belangrijke keuze zijn. Met voor- en nadelen aan alle kanten, terwijl het tegelijkertijd een belangrijke keuze is.

Waar kun je je het beste ontwikkelen? Waar voel je je het beste op je plek? Krijg je wel voldoende begeleiding en uitdaging bij een kleiner kantoor, of sneeuw je misschien juist weer onder bij een groter kantoor? En dan is er nog de werkdruk, waar je binnen de accountancy altijd veel verhalen over hoort.

Echt bijdragen aan ontwikkeling

Het is een belangrijke keuze die je moet maken, terwijl je geen of nog niet zoveel werkervaring hebt. Voor mij was in ieder geval één ding altijd heel duidelijk toen ik voor deze keuze stond: ik wilde graag werken bij een kleiner kantoor, met persoonlijke betrokkenheid, waar je ook zelf je steentje bij kunt dragen aan de ontwikkeling van het kantoor.

Zo viel de keuze in 2015 voor mij op Afier. En dat bleek achteraf een uitstekende keuze!

Master-diploma maar geen werkervaring

Ook ik begon toen met een master-diploma, maar compleet zonder werkervaring. Echter, de combinatie van vier dagen werken en de executive master om RA te worden, valt perfect te combineren bij Afier. Door de directe begeleiding kun je je enorm snel ontwikkelen.

“Die combinatie van persoonlijke betrokkenheid, klantcontact en veel collega’s die je kunnen begeleiden, hebben mij enorm geholpen in mijn opleiding tot RA”

Er zijn behoorlijk veel RA’s en AA’s binnen Afier aanwezig die je kunnen helpen met de praktijkbegeleiding en daar ook echt de tijd voor nemen. Door de kleinere maar vooral platte teams, kom je met veel verschillende collega’s in contact en kun je van iedereen leren. Als assistent kun je prima bijdragen aan het controleplan en worden je ideeën ook serieus genomen. Tegelijkertijd zijn opdrachtpartners veel betrokken zijn bij de opdracht, waardoor je ook veel van hun ervaring kunt leren.

Aan de andere kant is voor studie altijd veel ruimte en aandacht, waardoor je studiedag ook echt een werkvrije dag is, terwijl met tentamenperiodes altijd rekening wordt gehouden, zodat je voldoende vrije tijd kunt opnemen om je tentamens voor te bereiden.

Snel bij klanten over de vloer

Het belangrijkste blijft natuurlijk de uitdaging in het werk zelf. Doordat je niet één van de velen bent, maar iedereen meetelt, kom je al heel snel bij klanten over de vloer. Zo kun je ineens al heel snel bij gesprekken met de controller, financieel manager of zelfs met de directie zitten en meepraten.

Dat is enorm leerzaam, maar vooral ook heel erg leuk. Op die manier kom je alles te weten over de klant van wie je de jaarrekening moet controleren (of samenstellen) en krijg je ook nog direct de kans om de theorie toe te passen in de praktijk. Dat zorgt er ook voor dat je bij studiedagen ineens praktijksituaties gaat herkennen, wat enorm kan helpen bij het begrijpen en opnemen van de leerstof en het ook een stuk interessanter maakt.

Andersom kun je de opgedane kennis van studie weer direct toepassen in de praktijk, wat weer veel voldoening geeft als je ziet dat je op die manier kan bijdragen aan de ontwikkeling van het kantoor waar je werkt.

Combinatie werk en studie RA-titel

Die combinatie van persoonlijke betrokkenheid, klantcontact en veel collega’s die je kunnen begeleiden, hebben mij enorm geholpen in mijn opleiding tot RA en zijn voor mij een bevestiging dat de keuze voor Afier absoluut de beste is geweest. Doordat zo goed rekening werd gehouden met mijn studie, lukte het om deze nominaal af te ronden, terwijl ik ondertussen ook direct al met de praktijkstage voor de RA-titel was gestart.

Ook deze kon ik door de goede balans nominaal behalen, waardoor het mij lukte om binnen vier jaar volledig klaar te zijn met zowel de studie als de praktijkstage. Daarmee was mijn grote doel, de RA-titel, behaald.

Hoewel je daar natuurlijk altijd zelf de hand in hebt, was dat zeker niet mogelijk geweest zonder de kansen en mogelijkheden die Afier mij hierin heeft geboden. Dus ben je nog aan het studeren, of vraag je je af of je wel echt op de goede plek zit om je door te ontwikkelen? Kom dan gerust eens met ons praten!