De kwetsbaarheden en kansen van IT en OT systemen
We zijn te gast bij Noblesse Proteins, een bedrijf in hartje Drenthe dat op landelijke schaal opereert. Het is een productiebedrijf dat direct naast de welbekende Col-du-VAM ligt en waar ca. 50 mensen werken. Aan tafel zit Bert Blokzijl, sinds twee jaar directeur van Noblesse Proteins. Na een verwoestende brand in 2019 zet Bert zich volop in om het bedrijf weer op te bouwen.
We gaan met Bert in gesprek over zijn bedrijf, over operationele technologie (OT), informatie technologie (IT) en de zorg om de IT/OT kwetsbaarheden. Ook wordt duidelijk waar MKB-bedrijven behoefte aan hebben op dit vlak.
Van afvalstoffen naar duurzame oplossing
“Wij sluiten de keten van voedsel”. Met deze woorden start Bert Blokzijl met een grote glimlach het gesprek. “Mooi hè”, gaat hij verder, “hier bij Noblesse Proteins zijn we erin geslaagd om slacht-bijproducten van kippen te om te zetten naar hoogwaardige diervoeding”.
“De afgelopen jaren waren pittig voor onze mensen. We hebben de hele fabriek vanaf de grond opnieuw moeten opbouwen na de verwoestende brand. Maar, we wisten waar we aan begonnen en we hebben nu een prachtige locatie. Tijdens de opbouw hielden we meteen rekening met duurzame oplossingen. Zo draait onze fabriek op het overschot aan stoom dat we van onze buurman Attero krijgen. Dat is echt een duurzaam proces. Feitelijk maken wij dus eigenlijk van twee afvalstromen hoogwaardige diervoeding.”
“Maar als we over het terrein lopen, zien we de stoom rijkelijk voor onze neus opstijgen. Een prachtig gezicht, maar niet echt energieneutraal, ofwel?”, vraagt Willem Scheeres, IT auditor bij Afier.
Bert: “Ten eerste: wat je denkt aan stoom te zien, is slechts condens. nadat wij het stoom hebben verbruikt in ons proces, gaat dat als water weer terug naar onze buurman. Ten tweede: ja, ons drogingsproces is gestoeld op een fossiel model: daarvoor gebruiken wij aardgas.
Daar ligt zeker een uitdaging. We zijn aan het onderzoeken hoe we binnen 4-7 jaar onze inzet van aardgas in z’n geheel kunnen vervangen door stoom. Dat zou ik een prachtig doel vinden. Ook zijn er wellicht mogelijkheden met een nieuwe buurman van ons die door middel van vergisting biogas maakt. Ik zie de toekomst zonnig in.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding

Krachten van buiten
Willem: Welke uitdagingen zie je nog meer voor de toekomst?
Bert: “Er zijn meerdere uitdagingen ‘buiten’ ons bedrijf. Want hoe gaat Den Haag om met de kippenindustrie? Is er wel voldoende grondstof in de toekomst? Hoe snel gaat de consument z’n vleesgedrag veranderen?
“Mkb-bedrijven zoeken kennis en vaardigheden van ‘blauwe mensen’.”
Zoals de zaken er nu voorstaan, zal het aantal slachtingen in Nederland zeker niet toenemen. Integendeel. Daarnaast richten we ons in plaats van op efficiency steeds meer op de de waarde van onze eindproducten. Mijn doel is het bedrijf meenemen op het pad van hoogwaardige technologie, om zodoende hoogwaardige eindproducten te maken.”
Hackers, een risico’s voor OT en IT
Willem: “En dan zijn er nog de hackers, ook zeker een uitdaging. Anno 2021 zit elk bedrijf online, een risico voor OT en IT”.
Bert: “Precies, onze machines zaten in een gesloten netwerk, maar onderhoudsmonteurs van leveranciers hebben externe toegang nodig. Dat vraagt om een goede beveiliging. Daar heeft Afier ons geweldig mee geholpen.
Data-uitwisseling met leveranciers en afnemers speelt in mijn bedrijf een grote rol. Daarin wil ik graag voorop lopen. Door samen te werken zijn wij in staat het productieproces aanzienlijk te verbeteren en ik wil naar mijn afnemers dan ook graag ‘just in time’ leveren.”
Willem: “En dan moet je zekerheid hebben dat dat op een veilige manier gebeurt.”
Bert: “Daar is jullie IT/OT -kwetsbaarheden scan zo nuttig voor. Voor ons maakt deze scan de verbindingen tussen het bedrijf en het internet inzichtelijk en werd duidelijk of deze verbindingen goed beveiligd waren. We ontvingen concrete punten die we als bedrijf moeten oplossen om een Internet hack te voorkomen.
Deze punten lopen wij nu stap voor stap door, we willen zekerheid dat we ook op dit vlak goed bezig zijn en investeren hier dan ook in. Mede daarom hebben we een vacature voor een functioneel beheerder opgesteld.
Tekst gaat verder onder de afbeelding

Willem: “Jullie hebben een mooi bedrijf dat goed nadenkt over de te nemen stappen om voorbereid de toekomst in te gaan. Hopelijk kunnen we daarin veel voor elkaar blijven betekenen.”
Bert: “Bedankt, dat horen we graag. Jazeker zie ik een rol voor jullie en andere leveranciers. Want expertise is wat ik zoek bij leveranciers. Afier heeft een hele goede job gedaan om mijn IT-kwetsbaarheden in kaart te brengen en een strak verbeterplan te maken. Ik heb met regelmaat behoefte aan ‘blauwe mensen’ die mijn processen doorgronden en verbeteringen voorstellen.
Ik weet hoe belangrijk ervaring, routine en details zijn. Juist in bedrijfsprocessen. Afier en andere leveranciers kunnen daar geweldig mee helpen.”
Het gesprek zit erop, we verlaten de super schone fabriek. Je kan er haast van de grond eten. Ja, ook die details tellen mee bij Noblesse Proteins.
Ook interesse in de IT-kwetsbaarheden scan?
Een IT-kwetsbaarhedenscan is voor elk bedrijf interessant. Weten wat het uw organisatie precies kan opleveren? Neem gerust contact met ons op, dan bellen we er eerst eens over.

Willem Scheeres
w.scheeres@afier.com
06-25122232

Wilfred Hanekamp
w.hanekamp@afier
06-25330220