Droomt u al een tijdje van die fantastische vakantiewoning? Of staat u op het punt om die gedurfde stap te zetten en er een te kopen? Bij het realiseren van zo’n geweldige droom is het slim om een fiscale strategie te hebben die niet alleen uw vakantiewoning beschermt, maar ook uw financiële toekomst veiligstelt. Wij adviseren u hier graag over!

Voordat u denkt aan het traditionele pad van het kopen van een vakantiewoning in privé, en het onderbrengen in box 3 van uw inkomstenbelasting, is het goed om alles even op een rijtje te zetten. Er is namelijk een veel slimmere, efficiëntere en belastingvriendelijke aanpak die het overwegen waard is.

Een vakantiewoning kunt u namelijk ook als een slimme investering in box 2 onderbrengen in bijvoorbeeld een B.V. En voor degenen onder u die al een vakantiewoning in privé hebben: wij hebben een manier om het zonder overdrachtsbelasting over te dragen naar een commanditaire vennootschap (CV). Waarom zou u dat doen?

In box 2 betaalt u alleen belasting over wat u echt verdient. Daarnaast kunt u de kosten aftrekken van de inkomsten, zoals de rente op leningen en onderhoudskosten. Als u ooit besluit uw stukje paradijs te verkopen wordt u belast op de daadwerkelijke winst die u maakt. Dat kan ook voordelig zijn als de waarde van uw vakantiewoning in de tussentijd een beetje omlaag is gegaan. Het enige addertje onder het gras is dat als u de woning voor uw eigen vakanties gebruikt, u voor uzelf een zakelijke huur moet rekenen. Maar hé, niets is perfect, toch?

Om u een idee te geven van het verschil tussen box 2 en 3, hebben we een snelle rekensom voor u gemaakt (zie onderaan dit blog).

Wacht niet langer op die droomvakantiewoning. Neem vandaag nog contact op met Roy Weiland of een van onze andere belastingadviseurs en laten we een gesprek beginnen over hoe we uw vakantiewoning naar een hoger niveau kunnen tillen. U kunt ons bereiken via 0592 – 53 09 53 of via info@afier.com. We helpen u graag!

Rekenvoorbeeld: