3 vragen aan Rolf Smid, belastingadviseur

Mijn naam is Rolf Smid en ben sinds 2008 werkzaam in de belastingadviespraktijk. De eerste 8 jaren heb ik als fiscaal generalist gewerkt bij een groot landelijk advieskantoor en vanaf 2016 ben ik betrokken bij Hamelwerth en Afier. Sinds eind december 2022 ben ik als vennoot toegetreden tot de Afier holding.

1. Wat doe je precies als fiscalist?

Mijn werkzaamheden bestaan voor het grootste gedeelte uit het adviseren van (zeer) vermogende families en (oud-) ondernemers op het

“Er is ruimte om zaken naar eigen inzicht in te richten.”

gebied van fiscaal optimaal vermogensbeheer, vermogensoverdracht naar de volgende generaties en aanverwante zaken (Hamelwerth).

Naast deze werkzaamheden ben ik werkzaam voor de grotere en complexere klanten uit het MKB en uit de non-profit. Voor de non-profit houd ik mij specifiek bezig met het optimaliseren van de btw-positie.

2. Wat spreekt jou aan bij Afier?

Bij Hamelwerth en Afier is daadwerkelijk ruimte om zaken naar eigen inzicht in te richten. Dit maakt het werk erg prettig. Dit betekent bijvoorbeeld dat we regelmatig met de benen omhoog zitten en nadenken over creatieve fiscale oplossingen.

We komen daardoor buiten de gebaande paden en vinden mooie oplossingen die passen bij de klant. We zien vaak dat fiscale mogelijkheden die nú min of meer algemeen goed zijn geworden in het fiscale landschap, door ons al jaren succesvol worden uitgevoerd.

3. Wat betekent ‘Mensen voor cijfers’ voor jou?

Mensen voor cijfers betekent voor mij dat we in eerste instantie te maken hebben met mensen en daarna met cijfers. Intern zien we dit terug doordat er binnen Hamelwerth en Afier in het dagelijkse werkleven geen sprake is van hiërarchie binnen de organisatie. Mensen voor cijfers is extern gezien een vertaling van het feit dat we in eerste instantie de persoon achter onze klant voorop hebben staan.

Op deze manier komen we achter de daadwerkelijke wensen van onze klanten en vervolgens kunnen wij kijken hoe deze wensen fiscaal optimaal uitgevoerd kunnen worden. De wensen van de klant staan dus in eerste instantie centraal en niet de fiscale route die we hebben bedacht; fiscaal optimaal is dus niet altijd het beste advies voor de klant.

Vraag stellen aan Rolf? Dat kan via r.g.smid@afier.com.


Meer lezen over het werken bij Afier?