Afier

Afier Auditors geeft samen met Optimo cursus AFAS voor accountants

Op woensdag 19 april 2017 was het eindelijk zover. Samen met de consultants van Optimo uit Amersfoort werd door Afier aan de SRA IT Auditkring een cursus gegeven over de controlemogelijkheden zoals accountants die in AFAS Profit kunnen vinden.

Erik-Jan Kreuze, registeraccountant en register IT-auditor bij Afier (Tynaarlo, Drenthe) gaf een inleiding op de positie van de financial audit in relatie tot een pakket als AFAS. Vervolgens ging hij samen met Vincent Schoonbeek (accountmanager) en Gerrit van Velsen (consultant) van Optimo in op de ontwikkelingen bij AFAS. Optimo helpt organisaties hun primaire en secundaire bedrijfsprocessen te verbeteren en vereenvoudigen op basis van de AFAS software.

Er werd met grote belangstelling uitgekeken naar de vernieuwingen die AFAS in haar profit-3 versie heeft aangekondigd. Vanuit de laatste ‘AFAS Open’ werden voorbeelden behandeld als digitale ondertekening, Payroll Auditor en zeker ook de volgens AFAS als ‘gamechanger’ aangemerkte ‘Financial Auditor’. Moderne accountants zijn van deze mogelijkheden goed op de hoogte en Mohammed Amri van AFAS heeft wel gelijk: dit gaat het werk van de accountant (controlerend, maar ook niet-controlerend) zeker beïnvloeden. De leden van de IT-audit-kring van SRA werden daar uitgebreid over bijgepraat.

Vervolgens werd aan de hand van voorbeelden ingegaan op de autorisatietool, de verhoudingen AFAS en ‘general IT-controls’ en de ‘application controls’ in AFAS. Dit laatste ging vloeiend over in de demonstratie die Gerrit van Velsen (ruim 10 jaar ervaring in adviseren en inrichten van AFAS) gaf over hoe gedetailleerd de autorisatietool van Afas werkt. Tijdens de demo kwamen de gezamenlijke accountants wel tot de conclusie dat ze nog een enkele suggestie hebben voor AFAS rondom logging van het werken met de autorisatietool. Procedureel en met het wel in AFAS aanwezige logboek kan men wel een heel eind komen, maar een directe (niet uit te zetten) logging op autorisaties zou voor controlerend accountants handig zijn. Naast het logboek gingen Gerrit en Erik-Jan in een duopresentatie in op mogelijkheden om signalen (alerts) te gebruiken. Deze weg te schrijven naar mails of workflows en daarmee ‘controle-evidence-afspraken’ met AFAS gebruikers over te maken. Daarmee kan de accountant, mits tijdig betrokken, zowel interne als de externe controle sturen. Dit zorgt voor toegevoegde waarde, maar ook een efficiënte controle. Workflows werden ook behandeld in het licht van de inkoop of verkoopprocessen. De modellen in AFAS waarmee workflows worden ontworpen zijn voor de accountant een ideaal plaatje voor zijn onderzoek naar bestaan van de AOIB. Zo werd duidelijk dat de moderne AOIB vastligt in een applicatie, maar ook dat AFAS dat heel inzichtelijk maakt.

Na de nodige vragen en interactie tijdens de cursus werd deze rond 19.00 uur afgesloten en konden de accountants van het SRA zich volledig geïnformeerd de volgende dag weer aan het werk met de klanten met AFAS. Moderne accountantscontrole heeft weer een stapje vooruitgezet.

Voor meer informatie:

Erik-Jan Kreuze, 06-20490649, e.kreuze@afier.com

Vincent Schoonbeek, 06-52752105, vincent.schoonbeek@optimo.nl

 

  • belastingadviseurs
  • accountants
  • controlling
  • bedrijfsadviseurs